Filmturism på ständig framfart

Filmturism är ett relativt nytt fenomen som spridit sig alltmer över världen. Begreppet går ut på att människor åker på semester till platser där man spelat in berömda filmer eller där filmers handling utspelat sig, även om de faktiskt inte är inspelade på plats.

Idag åker det miljontals filmturister över hela planeten för att se speciella landskap, städer, byar, naturfenomen etc. enbart på grund av att de sett en viss film och detta fenomen har man till och med forskat in. Under turistmässan i Göteborg år 2010 presenterade till exempel forskaren Sue Beeton resultaten av sina undersökningar och berättade att folk lika gärna åker till en plats som filmen utspelar sig på rent fiktivt som platser där både handling och inspelning skett på samma plats.

Några exempel på det första fenomenet är Sagan om Ringen filmerna liksom musikalen Mamma Mia. Peter Jacksons Lord of the Rings spelades in på Nya Zeeland eftersom Tolkiens fiktiva värld passade väl in i denna ös undersköna och märkliga natur. Här finns precis de höga berg och djupa dalar, prunkande grönska och sagolika sjöar som scenariot krävde och utan att ens ha sett filmen kan man lätt föreställa sig hobbits och vandrande träd stryka omkring i detta landskap. Filmerna innebar ett uppsving av filmturism och enligt Nya Zeelands turistbyrå så kommer hela 6% av landets alla turister hit eftersom de sett filmerna.

Mamma Mia är ytterligare ett exempel på en fiktiv plats som blivit ett verkligt turistmål. Filmen spelades in på öarna Skopelos och Skiathos i Grekland medan de i filmen respektive presenteras som den fiktiva ön Kalokairi (Skopelos) och fastlandet (Skiathos). Sedan filmen kom ut för ett årtionde sedan har det kommit tiotusentals turister till dessa relativt okända öar och det har inte bara inneburit ett ökat antal besökare men också ett rejält uppsving både för lokalbor och resebyråer då man säljer utflykter till inspelningsplatser och den lokala biografen går för fulla hus varje gång den visas.

Sedan finns det filmer som haft en positiv inverkan på olika platsers turism eftersom de både handlar om dem liksom är inspelade där. Exempel är Kapten Corellis Mandolin som handlar om den grekiska ön Kefalonia, Dan Browns olika filmatiserade böcker som utspelas i olika städer som Paris och Florens, La Dolce Vita där Anita Ekberg badade i Roms fontäner liksom den svenska Millenium sviten som till stor del handlar om olika delar av Sverige, främst Stockholm. När de sistnämnda filmerna skulle spelas in bidrog Stockholms Stad med hela två miljoner kronor för att de skulle spelas in i huvudstaden och inte i andra städer. Detta var en god investering eftersom många turister, både svenskar och utlänningar, kommer hit för att se de olika platserna där filmerna/böckerna utspelar sig.