Arbeta med turism

Turismen är en näring som växer, särskilt ekoturismen. Det är många som önskar jobba inom turism och det finns mycket att välja mellan.

Turism

För många av oss svenskar är semester ett viktigt nöje, något som vi lägger mycket pengar på. Det är många som årligen åker på charter till Kanarieöarna eller Medelhavet, samtidigt som vi också vet att turismen har en negativ sida då den påverkar klimatförändringarna. De sista åren har den gröna turismen vuxit mycket i Sverige. Vi börjar hemestra – semestra i vårt närområde – och swemestra – semestra i Sverige istället för utomlands – för att minska våra klimatavtryck. Det ger turistintresserade företagare stora möjligheter.

Om du är intresserad av att arbeta med turism – och samtidigt lyfta din hembygd – har du stora möjligheter att göra det nu. Om du ska jobba med turism behöver du vara företagare på ett eller annat sätt, för att driva hotell, camping, vara guide eller ha en annorlunda restaurang. Om du har ett företag vill du självklart utveckla ditt företag. Ett tips är då att genomföra en medarbetarundersökning så att du vet vad dina medarbetare tycker och tillvarata deras kompetens. Questback har verktyget som du behöver. Samma verktyg kan du också använda inom turism, då det är smart att alltid fråga gästerna om deras upplevelse på ditt hotell eller guidade tur.

Hotell

En vanlig verksamhet inom turism är hotellanläggningar. Om du drömmer om att driva ett hotell är det bra om du under flera år samlar på dig erfarenhet genom att jobba på hotell och liknande verksamheter. De flesta hotell erbjuder mer än bara en säng att sova i. De erbjuder även mat, spa och möjligheter att komma ut i naturen. Om du vill ha ett turisthotell är det viktigt att anläggningen ligger på ett attraktivt ställe, som vid skärgården eller fjället. Genom att starta och driva ett hotell hjälper du också den lokala orten att blomma. En semesteranläggning ger inte bara arbete på själva anläggningen, utan skapar en effekt av att andra företag, som kaféer, guider och mackar, också få fler kunder.

Guide

Om du tycker om att vara ute i naturen kan du arbeta som guide. Idag finns det många guider inom ekoturismen, då många längtar efter att få komma ut i naturen och få uppleva den på nära håll. Det finns guider över hela landet, och det är också ett jobb som kan hjälpa dig som vill bo kvar i glesbygden.

Du kan också jobba som stadsguide, särskilt i någon av det större städerna som Stockholm, Göteborg och Uppsala. Att vara stadsguide är tämligen säsongsbetonat då de flesta jobben finns sommartid, till skillnad mot en naturguide vars säsong kan vara längre. Idag finns det hotell och guider som samarbetar och erbjuder norrskensresor eller fotoexpeditioner på både hösten och vintern. Möjligheten att jobba inom turism är stor och intresset för att resa till Sverige ökar också globalt.