Cykelsemester

Ett bra sätt att uppleva ett nytt område på är genom cykelsemester. Det har blivit populärt att åka på cykelsemester både i Sverige och utomlands.

Cykeln

Vilken cykel som du bör använda beror på ekonomi och tillgång. Om du planerar att göra en längre cykelsemester, och även tror att det är något som du också kommer att fortsätta med i framtiden, kan det vara klokt att investera i en långfärdscykel. En långfärdscykel är utvecklad för längre turer och det är lättare att sätta fast cykelväskorna på den. Är det däremot så att du bara vill testa på att göra en cykelsemester kan du använda din vanliga cykel – förutsett att du trivs med den. Om du är osäker på din cykel bör du gå till en cykelaffär eller sporthandel och känna på olika cyklar. En bra cykel är en god investering för hälsan.

På många ställen kan du också hyra cykel. Då får du en kvalitativ cykel som passar till ändamålet. Tänk på att boka cykel i förväg, särskilt om du ska till ett populärt ställe som Öland eller Gotland.

Hjälm och annan säkerhet

Hjälm är en självklarhet! Det är också en god idé att ha kläder med reflexer eller en reflexväst – även dagtid. Som bilist är det inte alltid säkert att man faktiskt ser cyklisten när man ligger på vägen i 80 km/h och lyssnar på radio. Med reflexkläder eller något färgglatt syns du bättre.

På vissa vandrarhem kan du ta in cykeln på rummet. Har du tur finns det cykelgarage, inköpt hos Cykelboxen, då är din cykel i säkerhet under natten. Ta med cykellås, gärna ett dyrare i kätting. Din cykel är ditt hem under semestern.

Kontrollera att lampor fungerar och ta med reservlampa. Införskaffa också en powerbank till mobilen – då har du alltid nog med batteri.

Det är viktigt att tänka igenom all packning. Du behöver både kläder för värme, kyla och regn. Tänk på att införskaffa bra cykelbyxor eller liknade som inte ger skavsår. Ta med en vindjacka, regnjacka eller regnponcho. Du kommer påverkas av naturens element.

Det kan vara klokt att ta med ett lättare tält. Även om du planerar att sova på vandrarhem, i stugor och på hotell, är det skönt att ha med ett tält ifall du inte hinner fram till sovstället för natten.

Tänk på att ta med minst en vattenflaska som kan placeras på cykeln. Det är svettigt att cykla och även om det regnar behöver du vätska. När du testpackar bör du också se till att ha plats för en extra vattenflaska. Det är också klokt att alltid ha med mellanmål. Under cykelturen stannar du troligtvis till vid kaféer och restauranger längst vägen, men ibland kan avstånden vara långa – särskilt om du cyklar i inlandet. Se till att alltid ha nötter och choklad i väskan. Om det är mycket varmt är det särskilt viktigt att äta tillräckligt med salt. Lakrits och salta nötter är bra.