Resa till Spanien

Många tänker på sol och stränder när man säga Spanienresa. Men faktum är att man finner en hel del annat i Spanien också såsom rik kultur, dramatisk natur och myllrande städer. Det är många svenskar som har flyttat till Spanien på senare år. Skulle man vilja det måste noggrann planering ske. Inom Sverige går det att hitta en flyttfirma som rentandmove.se men ska möblerna till Spanien så måste man vanligtvis se sig om efter andra företag som fraktar ned sakerna.

Språken

Det finns 17 autonoma regioner i Spanien och det finns dessutom en rad olika språk, Kastilianska är det vi kallar spanska och det är språket som är officiellt. Men så finns det galiciska, baskiska och katalanska, dessa tre är officiella språk i just de regionerna. Det finns även två andra språk som är varianter av katalanska, dessa är baleariska och valencianska. Dessa båda är regionalspråk som är erkända.

Geografi och Kultur

Spanien har en yta på drygt 500 000 kvadratkilometer och är Europas fjärde största land. Landet har inte bara fastlandet på den Iberiska halvön utan även örikena Kanarieöarna ute i Atlanten och Balearerna ute i Medelhavet. Dessutom är Spanien ett av de absolut mest bergiga länderna i Europa, det är faktiskt bara Schweiz som har mer toppar att skryta med. Denna mångfald som landet har gör att utbudet för aktiviteter på semestern är rikt. Det finns även gott om naturområden och nationalparker. Nästan 10 procent av ytan är faktiskt skyddat område, vilket innebär att det finns en mångfald av flora och fauna.

Morerna ockuperade den Iberiska halvön i över 700 år och denna period lämnade spår i Spaniens kultur, både inom konsten och bygget, så även idag. Vackra byggnader från arabvärlden finns kvar att beskåda och utforska och flertalet av dessa finns med på UNESCO:s världsarvslista. Romarna uppförde det komplexa system av akvedukter och kanaler och morerna gjorde sedan förbättringar på dessa. När man sedan återerövrade halvön så byggdes magnifika palats och kyrkor runt om i landet. De stora städerna Barcelona och Madrid är självklara resmål, men även andra städer är värda ett besök, som till exempel Burgos, Sevilla, Málaga, Valencia och Granada.

Se och göra

En ort att besöka är Alicante helt klart. Egentligen är hela spanska solkusten värt ett besök, den sträcker sig hela vägen bort till Portugal i öster. Här kan man givetvis sola och bada, men också äta god mat på strandrestauranger. Det finns även en hel del shopping att göra.

Men allt är inte bara sol, bad och restauranger. Det finns en hel del städer och stadsliv att uppleva, som i till exempel Málaga. Denna vackra hamnstad har nog allt, ruiner från romartiden, storstadsvimmel, shopping, en underbar hamn fullt med restauranger och även fina stränder om man så önskar. Något man bör besöka är någon av de underbara bergsbyarna som finns, här finner man verkligen det som är äkta spanskt och bara kan njuta av livet. Glöm heller inte att fresta smaklökarna med tapas som är typiska för Spanien.