Populära orter för pilgrimsresor

Att göra pilgrimsresor är inget nytt fenomen. Redan på 600-talet fastslog Muhammed en årlig vandring till Mekka och nu är det varje år miljontals människor som vandrar dit. Skillnaden mellan en vanlig turist och en pilgrim är att den som gör en pilgrimsvandring gör det för att söka efter Gud eller en helighet. I dag har det dock blivit vanligt att göra pilgrimsvandringar av olika personliga orsaker. Det kan vara att finna sig själv, att göra något annorlunda eller helt enkelt för att se de platser dit så många gör pilgrimsvandringar. Mycket populärt bland svenskar är Santiago de Compostela i Spanien. Hela leden är 80 mil lång och den är en av Europas viktigaste vallfärdsorter. Man kan gå hela leden – El Camino – eller välja att gå delar av den. Många säger att deras liv har ändrat riktning och fått en annan mening efter att de har gjort vandringen. Både pilgrimsleden och orten Santiago de Compostela finns på Unescos lista över världsarv.

Flyg till Grekland och gå i Paulus fotspår

Till Grekland kan du göra en pilgrimsresa i Paulus fotspår genom att börja i Thessaloniki och sedan fortsätta resan söderut till Aten. På vägen kan du uppleva bland annat Lydias källa där Paulus landsteg, borghöjden dit Paulus och Silas släpades sedan de tagits som gisslan, Beroia där Paulus blev väl mottagen och klippan i Aten där han höll sitt tal till Atenarna. En vandring i Jesus fotspår kan du göra genom att börja i Nasaret och fortsätta till Kana, Genesarets sjö, Judeéns öken och Jerusalem. Även i Sverige finns det pilgrimsvandringar att göra för dig som helst inte reser med flyg. Om du har flygskräck och vill övervinna din rädsla för att göra resor som kan förändra ditt liv finns det tips för att bota flygskräck som du kan prova. Flygrädsla är inget att skämmas över eftersom hela 25 % av befolkningen har det. Ett av tipsen mot flygrädsla är att identifiera rädslan. Vad är det egentligen du är rädd för? Är det att inte ha kontrollen eller är det en rädsla för att vara instängd?

Gör livets resa

Vill du resa mer och har som mål att besöka alla pilgrimsorter i världen? Eftersom många av dessa orter består av vandringar som helst ska göras i en avslappnad takt kanske det inte räcker med en veckas semester för att göra livets resa. I dag är det många som arbetar som digitala nomader. Detta är ett sätt att kunna resa och jobba samtidigt. För andra kanske det fungerar bättre att jobba hemma mellan resorna, att ta tillfälliga jobb i några månader och sedan resa några månader. Att hitta tillfälliga jobb kan du göra genom företag som sysslar med att placera personal och matcha dem med rätt jobb. Kanske det rör sig om ett projektjobb för några månader eller ett vikariat för ett år som är intressant för dig för att tjäna ihop det du behöver för att resa runt och besöka till exempel Ganges i norra Indien, Bodh Gaya som är buddisternas viktigaste pilgrimsmål eller Medina i Saudiarabien som är en av de största pilgrimsorterna för muslimerna.