Mörk turism och makabra mål

Mörk turism, eller Dark Tourism som det kallas på engelska, är en relativt ny och ganska udda men samtidigt fascinerande typ av semesterfirande som attraherar fler och fler människor i alla åldrar. Den hela går ut på att man åker till platser i världen där hemska saker har hänt; historiska olyckor, naturkatastrofer, krigsbrott etc. och de som åker på dessa resor får höra detaljerade vittnesmål och historiska beskrivningar av det som hänt på platsen.

Bland de populäraste platserna för denna typ av turism är till exempel Auschwitz och dess otäcka utrotningsläger, Fukoshima där en jordbävning och tsunami orsakade en svår kärnkraftsolycka liksom Hiroshima där atombomben totalförstörde en hel stad på bara några sekunder under det andra världskriget.

De som åker på dessa turer är oftast extremt historieintresserade men många åker också för att lära sina barn om vad som kan hända under krig och allmänna katastrofer. Ett sätt att både varna och värna om sina medmänniskor. Nästa stora ”attraktion” inom den mörka turismen beräknas vara Aleppo i Syrien och om man tycker att det hela låter makabert så bör man inte glömma att Pompeji fortfarande är ett av Italiens främsta turistmål!