Sista chansen-resmål

De flesta som älskar att resa har nog slagits av den hopplösa insikten att man aldrig kommer att hinna se allt i världen, hur gärna man än skulle vilja. Det finns dock vissa resmål som man bör prioritera före alla andra man har på sin att-besöka-lista, eftersom de snart kan vara ett minne blott.

En stad som man till exempel bör skynda sig att besöka är Venedig. Venedig anses av många vara en av de mest romantiska städerna i världen, vilket till stor del är tack vare stadens läge på vatten, som gör att kanaler vindlar sig igenom hela staden, med gondoler som ett av de främsta transportmedlen. Förutom gondolerna bidrar också stadens renässansarkitektur och den årliga karnevalen till att turisterna flockas till Venedig. Om du planerar att delta i karnevalen ska du gå in på Partykungen.se. Där hittar du nämligen gott om maskeradkläder för alla tillfällen. Den som är mindre förutseende kan dock även hyra en full uppsättning karnevalkläder med mask i Venedig.

Samma vatten som lockar turister till Venedig kan dock komma att förgöra staden, då den långsamt håller på att sjunka ner i havet. Detta är ingen ny utveckling, då Venedig långsamt har sjunkit under lång tid. Något som däremot är nytt är att vattennivån nu även stiger, på grund av den globala uppvärmningen. Det gör att Venedig kommer att försvinna under vågorna fem gånger snabbare än staden annars hade gjort. Som det är nu sjunker den italienska staden ungefär 2 millimeter om året. Självklart arbetar forskare hela tiden på att hitta metoder för att stoppa sjunkandet, men om man vill vara säker på att hinna se Venedig medan Markusplatsen fortfarande befinner sig över havsytan bör man ta ett flyg till Italien pronto.

En annan stad som riskerar att försvinna inom en inte alltför avlägsen framtid är Machu Picchu i Peru. Ironiskt nog är det just turismen som är ett av de största hoten mot denna antika inkastad. Machu Picchu återupptäcktes bara för drygt ett århundrade sedan, men har sedan dess blivit ett turistmål med enorm dragkraft. Det är inte heller svårt att förstå varför när man ser bilder på dessa ruiner av en civilisation, som tronar högt upp i de grönskande Anderna. Staden har trots sitt svårtillgängliga läge blivit mer lättåtkomligt för turister sedan ett tåg gjort resan dit betydligt enklare. Den ökade mängden turister har dock tyvärr lett till skador på staden, och den peruanska regeringen har vidtagit drastiska åtgärder för att begränsa antalet turister dit.

Det finns dock även ett annat, överhängande hot mot Machu Picchu, och det är jordbävningar. Staden ligger över en aktiv förkastning, vilket medför att risken för att en jordbävning orsakar ett jordskred som förstör staden tyvärr är stor. Man bör med andra ord se till att besöka Machu Picchu snart av flera anledningar – dels för att staden kan förstöras, dels för att det kan bli förbjudet att besöka den, för att skydda och bevara staden.

Slutligen ett resmål som inte har skapats av människor, utan av Moder Jord: Stora barriärrevet utanför Australiens kust. Revet är den största levande strukturen i världen, men kanske inte är levande så länge till, då en rad olika saker hotar detta naturliga under. Faktum är att nästan hälften av revet redan har dött, som en följd av högre temperaturer, invaderande djurarter, exploatering av kusten och korallblekning. En resa till Australien borde med andra ord vara högst upp på prioritetslistan för de som älskar naturupplevelser.